JIGORO KANO IN OLIMPIJSKO GIBANJE

20. Nov 2020 / MBB in TJ

Jigoro Kano je imel velik vpliv pri Mednarodnem Olimpijskem komiteju ter japonskem Olimpijskem Komiteju...

Jigoro Kano se je rodil leta 1860 v mestecu Kobe na Japonskem. Pri rosnih 22 letih, leta 1882 je ustanovil šolo za učenje poti KODOKAN JUDO. Kodokan judo je ustanovil z znanjem, ki ga je pridobil v več šolah jujitsa. Veliki preboj juda se je zgodil leta 1886, ko so se borci Kodokan juda pomerili z najboljšimi borci ostalih jujitsu šol. Ker je judo slavil popolno zmago, so ljudje videli velike prednosti juda v primerjavi z ostalimi jujitsu šolami.

Jigoro Kano je bil profesor in ravnatelj na Tokijski srednji šoli. Velik doprinos je imel pri razvoju in ustanovitvi japonske zveze športov ter Japonskega olimpijskega komiteja. Bil je tudi prvi predsednik Japonskega olimpijskega komiteja.

Da je bil mednarodno izredno cenjen v najvišjih športnih krogih, govori dejstvo, da je kot prvi Azijec leta 1909 postal član Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Ko je Mednarodni olimpijski komite povabil Japonsko k sodelovanju na Olimpijskih igrah leta 1912 v Stockholmu, je japonski cesar prosil Jigora Kana, da organizira in vodi Japonsko odpravo na prvem sodelovanju Japonske na Olimpijskih igrah.

Jigoro Kano je aktivno sodeloval v Mednarodnem olimpijskem komiteju in bil prisoten pri mnogih zgodovinsko pomembnih trenutkih olimpijskih iger.

En izmed takih zgodovinsko pomembnih trenutkov so bile olimpijske igre leta 1936 v Berlinu, kjer je sodeloval pri podelitvi medalj Jesseju Owensu in je tudi zabeležen na fotografijah podelitve Jesseja Owensa (levo spodaj od Jesseja Owensa).

Pomemben mejnik v judo in olimpijskih iger je Jigoro Kano dosegel leta 1938, ko je mednarodni olimpijski komite potrdil Tokio za organizatorja poletnih olimpijskih iger leta 1940 in hkrati prvo zgodovinsko udeležbo judo športa na Olimpijskih igrah.

Žal pa je kasneje zaradi 2. Svetovne vojne in kanove smrti leta 1938 judo postal olimpijski šport šele leta 1964. Vendar o tem več prihodnjič…